VALAKI MONDJA MEG…

 

 

Valaki mondja meg, hogy a külföldről hazatelepülő magyarjainkat miért nevezik „migránsoknak”.

 

Miért nevezik őket „migránsoknak”, ha úgy döntenek, hogy pár éves külföldi munkavállalás után hazatelepülve a szülőföldön szeretnének élni, dolgozni és boldogulni?

 

Elképesztő riportműsort láthattunk a TAJ kártyák érvényessége körüli magyar valóságról. Ha valaki külföldről tér haza és valamilyen orvosi ellátást szeretne itthon igénybe venni az jobb, ha pénz nélkül el sem indul az orvoshoz, mert hamar meglepetés fogja érni. Az Európai Unió nem ismer kettős biztosítást. Mindenki ott fizet, ahol életvitelszerűen él és dolgozik. A külföldről hazatérők állami egészségügyi intézményekbe való bejutása és az ellátás igénybevétele nem is olyan egyszerű, mint, ahogy azt gondolnánk. A hazatérőknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük, ha orvosi ellátást szeretnének igénybe venni, vagy anyasági ellátást, stb. A hivatalnokok a segítőkész információk helyett akadályversenyekhez hasonlító próbálkozásokra kényszerítik ezeket az  ügyfeleket.  

 

 

Az elhangzó riportok megdöbbentőek – annál is inkább – mert nem is olyan régen még arról szólt a kormány-kommunikáció, hogy a hazatelepülni vágyó fiataloknak pénzt ígért a kormány, hogy inkább itthon boldoguljanak. Százmillió forintot fordítottak a „Gyere haza fiatal” programra, mely 2015.évben indult, melyből 105 fiatal hazatelepülését támogatták. A riportból az is kiderült, hogy ezt a programot diplomásoknak „találták ki”. Ennek a programnak a folytatását is ígérték, de mára ennek már vége. A program amilyen gyors ötlettől vezérelve elindult, ugyanolyan gyorsan véget is ért 2016. évben.

 

Az RTL KLUB által bemutatott riportokból kiderült, hogy, amikor hazajöttek a fiatalok, mennyire megalázó módon bántak velük. A hivatalnokok ellenséges viselkedése, az ügyfelek félretájékoztatása mellett a fiataljainkat „migránsoknak” nevezték. A hivatalos papírjaikra a „migráns” megnevezés került. Ezek szerint, ezek a magyarjaink az országból „elmenekültek”, majd amikor úgy döntöttek, hogy hazatelepülnek, akkor viszont már a „migráns”jelzőt biggyesztették a hatóságok rájuk?

 

Tanulságos történeteket láthattunk a megélt élethelyzetek alapján:

 

http://rtl.hu/rtlklub/hazonkivul/kibabral-az-allam-a-kulfoldrol-hazatero-magyarokkal

 

A külföldről hazatelepülők esetében nem is olyan egyszerű és rugalmas az ügyintézés, mint ahogyan azt gondolnánk:

 

http://www.nlcafe.hu/csalad/20170329/gyerek-magyar-kulfold-nepessegcsokkenes/

 

Ezek a fiatalok a reménytelen élethelyzetük miatt távoztak átmenetileg az országból. Amikor külföldön elég pénzt kerestek ahhoz, hogy hazatelepülve majd boldogulhassanak, kellemetlen meglepetések sora várta őket. Főleg, amikor „migránsnak” nevezték őket a hivatali papírokon. Vajon mit érezhettek akkor? Egészen biztos, hogy nem boldogságot, ha csak menekültek lehetnek a saját hazájukban.

 

Valaki mondja meg nekik, hogy miért nevezik őket „migránsnak”, ha a saját szülőhazájukba tértek haza:

 

„Valaki mondja meg milyen az élet,

Valaki mondja meg miért ilyen,

Valaki mondja meg miért szép az élet,

Valaki mondja meg miért nem.

 

Valaki mondja meg miért jó az ember,

Valaki mondja meg miért nem,

Valaki mondja meg miért lesz gonosszá,

Valaki mondja meg miért nem.

 

 

Valaki mondja meg kinek kell hinnem,

Valaki mondja meg kinek nem, …” 

 

Valaki mondja meg, miért jó az nekünk, ha gyűlölködők vagyunk egymással is. Valaki mondja meg, miért jó az nekünk, ha kitaszítjuk innen az igyekvő és a szorgalmas fiatalokat. Azokat, akik, csak boldogulni szeretnének. Azokat, akik csak azért távoztak el egy kis időre, hogy majd visszatérve – a külföldön megkeresett pénzből - anyagi biztonságban élhessenek itt, a szülőhazában is.

 

/Demeter Éva/