Újévi kívánság: „Még nem akarok megdögleni”

 

 

Az újévi kívánságok között egyre elképesztőbbekkel találkozhatunk. Akadnak, akik gazdagságra vágynak álmodozva, de akadnak olyanok is, akik csak a túlélésért könyörögnek már az Újesztendőnek is.

 

Most, egy ilyen túlélésért könyörgő rokkant asszony kívánságát szeretnénk megosztani a Kedves Olvasóinkkal.

 

Ha akarjuk, ha nem, mindig belebotlunk egy-egy szívszorító történetbe. Az elmúlt hetekben az év végi ünnepek előtt is sok szomorú emberi sorssal találkoztunk. Nem mindenki várta boldogan a Karácsonyt és az Újesztendőt, főleg a nélkülözők nem. Soha nem látott, hosszú sorok voltak a fővárosi ételosztásokon. A nélkülözők órákig arra vártak, hogy egy-egy tányér meleg ételhez juthassanak.

 

Az ételért sorban állókról készült fotógaléria az óévekről, ami sajnos ma is, 2017. évben is aktuális, mert sok éhező van az újévben is:

 

 

A vidéken élőknek viszont még ez sem jut. Főleg azoknak nem, akik tanyákon élnek, ahol munka sincs.

 

Most egy olyan asszony története sokkolt minket újra, akiről régebben már írtunk, de most már az élete kilátástalannak tűnik. Már a tanyáját is el kellett hagyni - egy ismerős család fogadta be a télre őt - mert tűzrevalóra sincs pénze. Ha ott maradt volna egyedül a tanyán, ott fagyott volna meg. Elcsukló hangon mondta a telefonba, amikor a sorsáról kérdeztem, hogyan él mostanában, hogy: „Fogalmam sincs, hogy mi lesz velem, teljesen reménytelen a helyzetem, de még nem akarok megdögleni”.

 

A nagy beteg asszony még csak 53 éves. Nem tudja elképzelni sem, hogy még 12 évig, mire öregségi nyugdíjba mehetne, hogyan bírja ki nincstelenül addig. Egy Lyme kórral fertőzött kullancs csípte meg, amiatt betegeskedett sokat és veszítette el a munkáját is. A gyermeke szintén egy fertőzött kullancscsípés miatt került bajba. Mindketten nagyon sokáig betegeskedtek. Az asszonyt még egy baleset is érte, ami miatt mozgásában is korlátozott lett. A sok baja ellenére nem kapott pénzellátást. Először, az orvos-szakértői felülvizsgálatokon nem véleményezték rokkantnak „a fiatal életkora miatt”. Később viszont már - az új rokkant-törvény szerint - nem volt elég a biztosítási ideje ahhoz, hogy pénzellátást kapjon. A sok baj felemésztette teljesen lelkileg, de anyagilag is. Az asszony egyetlen fillér nélkül kénytelen élni. Közmunkát sem bírt teljesíteni a betegsége miatt.

 

Most a zord hideg telet egy őt átmenetileg befogadó családnál tölti, de sokáig ott sem maradhat és megoldás sincs a problémáira. A családsegítő központban és az önkormányzatnál a hivatalnokok széttárt karral közölték vele, hogy nem tudnak segíteni rajta. Mivel közmunkát nem bírt végezni a rossz egészségi állapota miatt, így segélyre sem jogosult. A szülőtartás sem megoldás, mert a felnőtt gyermekei is rendkívül nehéz körülmények között élnek, a rokkant asszony eltartására képtelenek.

 

 

A rokkant asszony az alábbi e-mailre várná a téli tűzifa (esetleges segítség) felajánlást:

 

 e-mail: lymekor63@freemail.hu

 

 

Mi magyarok vagyunk, de a Kínai horoszkóp szerint, 2017. év a „Kakas éve jegyében telik”. A kakas ébresztőt fújhat, hogy figyeljünk oda egymás bajára is!

 

 

Itt a mi ébresztő kakasunk:

 

 

                     

 

 

Ébredjünk fel Emberek, és ne hagyjuk magukra 2017. évben sem a kiszolgáltatottakat!

 

Békés, Boldog Újesztendőt kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

 

/Demeter Éva/

 

Adjunk reményt a nélkülözőknek az Újévben is, hogy ne éhezzenek, és ne fagyjanak meg, bárhol élnek Magyarországon, vagy a világban: