OSZKÁR, AZ IGAZ BARÁT

 

Egy súlyos beteg asszony olvasói levele megható őszinteséggel tárta elénk azt, hogy milyen sokat jelent neki az Oszkár névre hallgató 16 éves kutyája. Oszkár, csak pár hónapos kutyus volt, mikor befogadták. A véletlen sors hozta így. Mára már az életkora miatt, a kutya öregnek számít és sokat betegeskedik. Gyakran kell hívni hozzá az állatorvost, de a rokkant asszony annyira ragaszkodik hozzá, hogy inkább nélkülöz, csakhogy Oszkár minél tovább élhessen. Gyakran sír, ha arra gondol, hogy a kutyáját bármikor elveszítheti, pedig bármit megtenne azért, hogy minél tovább örülhessenek egymásnak.

 

 

Hatalmas szeretettel és őszinte barátsággal szeretik egymást. A nagy beteg asszonynak szüksége van a kutyára, mert alig bír kimozdulni a lakásból, egész nap egyedül van. Az okos tekintetű Oszkárral szokta megbeszélni a gondjait, az vigasztalja, mintha érezné még az asszony fájdalmait is.

 

A kutya állandó figyelme biztonságérzetet ad neki. Volt már többször, hogy az epilepsziás rohamnál a földre esett és a kutyája keltette fel. Csipkedte az arcát, hogy keljen már fel. Együtt sírtak, vagy együtt nevettek az elmúlt 16 évben, a mindennapokon. Most, hogy Oszkár már öreg és állandóan betegeskedő kutya lett, az asszony egyre gyakrabban sír. Fáj a lelkének, ha az állat szenvedését látja, nagyon nehéz végignéznie a kutyája kínlódását, pedig mindent próbál megtenni érte. Belegondolni is szörnyű érzés, hogy mi lesz, ha Oszkár már nem lehet vele.

 

 

Küldött egy fotót is Oszkárról, a pótolhatatlan kutyáról:

A rokkant asszony attól is retteg, hogy mi lesz, ha Oszkárhoz egyre gyakrabban kell az állatorvost kihívni és nem lesz elég a pénze arra, hogy a kutyáját gyógyíttassa. Az alacsony összegű rokkantsági ellátásból az albérletet, az élelmüket és a gyógyszereket is fedezni kell. Rendkívül nehéz a helyzete, de Oszkár nélkül még nehezebb lesz, lelkileg. Nagyon hiányozni fog neki az őszinte és igaz barát - ha eltávozik mellőle Oszkár - a pótolhatatlan kutya.