EGÉSZSÉGÜGY: NÉZZÜNK TÜKÖRBE!

 

 

Elszomorít minket az egészségügy reménytelen helyzete.

 

Nézzünk tükörbe! Már belesápadunk a sok negatív hírbe, amit naponta látunk és hallunk.

 

Mostanra kb. a 60 milliárdot is elérte a kórházak adósságállománya, melynek 2/3-a 60 napon túli tartozás. Ez minden évben így megy.

 

http://www.weborvos.hu/lapszemle/nagy_bajban_

a_korhazak_mi/234594/

 

A volt egészségügyi miniszterek és az államtitkárság nyilatkozatai alapján, de a saját bőrünkön is azt tapasztalhatjuk, hogy soha nem volt prioritás az egészségügyi ellátórendszer rendbetétele. Ebben legalább egyformán egyetértünk, mert ezek tények.

 

http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/

soha_nem_volt_prioritas_az_egeszsegugy
 

Egyre gyakrabban halljuk, hogy súlyosbodik a háziorvos hiány, nő a megüresedett praxisok száma. Nincs utánpótlás a kiöregedett orvosok helyére. Az orvosok külföldre vándorlása megállíthatatlan folyamatnak tűnhet.


http://hirtv.hu/ahirtvhirei/egyre-sulyosabb-a-haziorvos-hiany-1367644
 

A sok baj ellenére örömteli hír, hogy 56 milliárd forintos uniós pénztámogatást kapunk, de ez vajon mire lesz elég?


http://www.medicalonline.hu/cikk/onodi_szucs__

56_milliard_forint_unios_forras_erkezik
 

Az egészségügyi dolgozók bérét tűzoltó jelleggel ugyan megemelték, de nem részesült közülük sem mindenki béremelésben. Például, a területi ellátási kötelezettség nélküli (TEK nélküli) háziorvosi praxisok egyetlen fillér béremelést sem kaptak. Ez súlyosan diszkriminatív, mivel ugyanazokat a feladatokat kell ellátniuk, mint az állami körzetes háziorvosoknak. A rezidensek borítékjába viszont, még kevesebb fizetés került a béremelés után, mint amennyi bérük azelőtt volt. Utóbbiak esetében a „tévedés” kivizsgálását legalább megígérték.

 

Míg hazánkban alig keresnek annyit az orvosok, hogy a létfenntartásuk biztosítva legyen, addig más országokban a mi béreink sokszorosát kapják kézhez a gyógyítók. A külföldön dolgozó magyar orvosok zöme Németországba, vagy Angliába vándorol ki. Amerikában még többet lehet keresni, ott az orvosok átlag 15 ezer dollárt kapnak havonta. A magyar orvosok az elképesztő különbségek hallatán külföldi munkavállalást terveznek inkább, minthogy itthon maradjanak.

  
http://hvg.hu/kkv/20161022_orvosok__amerikai_

alapberek?s=hk

 

A betegek sínylik meg legjobban az egészségügyi ellátórendszer átalakításának következményeit. Nem csökkennek a várólisták. A súlyos betegségekben szenvedők hiába kérvényezik, hogy megkaphassák a drága kezelésükhöz szükséges OEP engedélyeket, azok gyakran már késve érkeznek meg hozzájuk. Emiatt az is előfordul, hogy kezelések hiányában, a betegek az ellátatlanságba halnak bele.

 

Az OEP önállóságának megszüntetésével még döcögősebbé válhat a rendszer. A területi hivatalokban kb. 50%-os lesz a létszámleépítés, ez teljesen ellehetetleníti a munkát.

 

http://www.weborvos.hu/lapszemle/oep_a_

kormany_megint_nem/234569/

 

Nézzünk tükörbe! Hát persze, hogy még jobban belebetegszünk az egyre aggasztóbb helyzetünkbe. Ebből a sok bajból kigyógyulást egyhamar nem is remélhetünk.

 

Szembesíteni kellene a döntéshozókat, hogy nézzenek tükörbe ők is!

 

Na, és vajon ehhez a szembesítéshez mit szólnának? Pár évvel ezelőtt még vádaskodtak, miközben azóta a helyzet sokkal rosszabb lett.

 

http://www.weborvos.hu/hirek/fidesz_aktiv_

eutanazia_egeszsegugyben/141548/

 

Amiért ellenzékiként még fel voltak háborodva, a mára már sokkal rosszabb helyzet is teljesen természetessé vált számukra? Vagy már tükör által is „homályosan látnak”, ha a problémákat észlelni kellene?