NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA

 

 

Nehéz lesz az iskolatáska terhe az idén is. Nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is ki kell nyitni a pénztárcájukat, ami augusztus hónapban teljesen kiürül nagyon sok családban.

 

A tankönyvek komoly pénzekbe kerülnek.  A kiegészítő felszerelések is drágák, főleg, ha még iskolatáskát is venni kell a gyermeknek.

 

„A tanévkezdésre való tekintettel idén is hamarabb, augusztus végén kapják meg a családok a szeptemberi családi pótlékot. Emellett cafeteria keretében a szülő kérhet tanévkezdési támogatást a munkáltatójától, ami szintén sokat segíthet a tanszerek finanszírozásában” - erről ír a Pénzcentrum hírportál:

 

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ez_fajni_fog_a_gyermekeseknek_ennel_nagyobb_csapas_nem_erheti_a_csaladi_kasszat.1050939.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel

 

Kinek jár iskolakezdési támogatás 2016. évben?

 

Itt olvashatunk a feltételekről:

 

http://online-kalkulator.hu/33-ezer-forint-iskolakezdesi-tamogatast-kaphatnak-a-csaladok-augusztusban/

 

Akik önhibájukon kívül: munkanélküliek, hosszabb idő óta munkanélküliek, vagy megváltozott munkaképességű személyként nem tudnak dolgozni, azok és a családjuk hátrányos helyzetbe kerülnek. Az iskolakezdési támogatás kedvezményeit nem tudják igénybe venni, legfeljebb rászorultság alapján kaphatnak némi segítséget az illetékes önkormányzat szociális osztályától. „Szegény embert még az ág is húzza”, esetükben igaz a mondás. A segítségre pedig az ő gyermekeik lennének legjobban rászorulva.

 

A külhoni magyarok gyermekei viszont alanyi jogú iskolakezdési támogatást kapnak (3-25 éves korig), ha magyar nyelven tanulnak, fakultatív vagy speciális magyar nyelvű oktatásban részesülnek, illetve a lakóhelyhez tartozó napi bejárással elérhető oktatási intézményben nincs magyar nyelvű tagozat – erről írt már 3 évvel ezelőtt is a Népszava hírportál.

 

http://nepszava.hu/cikk/1000006-hataron-tuli-bokezuseg

 

Nem irigyeljük a határon túliak gyermekeitől a támogatást, de amíg itt rengeteg a nélkülöző gyermek, át kellene gondolni a támogatási rendszereket.

 

A határon túli magyarok esetében az sem számít, ha a szülők milliomosok, alanyi jogon jár az iskolakezdési támogatás (3-25 éves korig), ha magyar nyelvet tanul a gyermek. A bennszülött magyaroknak viszont rászorultsághoz kötött, ha önkormányzati segítséget szeretnének kérni az államtól a gyermekük beiskolázásához. Megértük azt is, hogy a szegények, a betegek és a hátrányos helyzetűek, csak másodrendű állampolgárai lettek a szülőhazánknak? A szegénységben felnövő gyermekek nehézségeiből alig van kitörési pont. Közülük csak kevesen bírnak felkapaszkodni, ha tehetséges diákok, akkor is. A szegények csak annyit érnek amennyijük van?

 

Nekik még az iskolatáska is nehezebb, mert az nyomorral van tele.