Közömbös Ország Mozgalom

Játszunk el egy pillanatig a gondolatokkal. Gondoljuk és kimondjuk: „ami a szívünkön, a szánkon”.

 

Az jutott eszünkbe a „Közös Ország Mozgalom” kapcsán, hogy az ellenzéki pártok egy része azt üzeni a választóknak a meggondolatlan lépéseivel, hogy „Közös lónak túrós a háta”, vagy a „Közös Ország Mozgalom” helyett inkább a „Közömbös Ország Mozgalmat” építenék, és ezzel, teljesen elbizonytalanítják, az amúgy is bizonytalan ellenzéki szavazókat.

 

Nem győzzük kapkodni a fejünket a hírek hallatán, hogy már megint - újra és újra - elvesztette a hitelességét demokratikus ellenzéki összefogás szándéka.

 

Nem titok, hogy „sokan, csak bámulunk, mint Rozi a moziban”, hogy mikor lesz már „happy and” a film végén, vagy csalódottan távozunk a „The and” felirat után, ha mégis befejezetlenül ér véget a történet. Azt gondoljuk, hogy, ha már így cselekszenek az ellenzéki pártok, akkor inkább találóbb lett volna az a név a "Közös Ország Mozgalom" helyett, hogy "Közömbös Ország Mozgalom".

 

Elgondolkodtató, hogy mi lenne a célja az október 23.-i közös ellenzéki tüntetésnek, és az miért nem teljesülhet? Jogosnak tűnhet a kérdés, ha a magukat demokratikus kormányváltó ellenzéknek nevező pártok közül páran úgy viselkednek, mint egy ovis gyermek, aki hol ide szalad, hol oda, mert nem tud választani a pajtások, vagy a játékok közül, miközben ő akar lenni a „mindenható királyfi” vagy a „kérők közül válogató hercegnő”.

 

Mi a valódi célja ezeknek a „tékozló” ellenzéki pártoknak? A jelenlegi hatalom bebetonozása, vagy a bársonyszékért kapaszkodó akadályverseny? Arra nem is gondolnak, hogy a választópolgárok szemében a hitelességük foroghat kockán?

 

A hétköznapi választópolgár, csak tátja a száját, hogy mit művelnek egymással az ellenzéki pártok. Először "összefognak" egy közös ország érdekében, azt "aláírásukkal" is nyugtázzák. Később viszont sorban mondják fel az október 23-i lehetőségét annak, hogy közösen fogalmazzák meg azt, amit aláírásukkal már „hitelesítettek”? Vagy még sem annyira hitelesek a „bomlasztók”, hogy legalább, a saját választópolgáraikat megtiszteljék a hitelességükkel? Ki ikszel majd ezután rájuk?


„Egy fecske nem csinál nyarat”, ha a többiek egymástól eltávolodva, más irányban repkednek, és magára hagyják őt. Az is világosan körvonalazódni látszik, hogy Gulyás Mártont vannak, akik cserbenhagyták, cserbenhagynák. Úgy tűnik, hogy a meghirdetett (képzeletbeli) „gulyás partira” a szakácsot magára hagyták, aki egy nagy bográcsban egyedül kavargatja a finom „gulyáslevest”, de a meghívott vendégek közül sokan el sem mennek a közös ebédre.


Ezt a menüt megint, jól „kifőzték” az ellenzéki pártok közül páran maguknak. Nem csak magukra rántották a forró fazekat, hanem a többi ellenzéki párta is, és a demokratikus ellenzéki oldal szavazóira is. Ez ám a nagy „cirkuszi mutatvány”, amit a zsúfolásig megtelt nézőtéren a FIDESZ rajongók vastapssal jutalmaznak. Sőt, a szavazófülkék magányában, újra a „fülkeforradalmárok” diadalmaskodhatnak az ikszek felett. Ezt a „fityiszt” nem csak a határon túliak „levelezős” szavazói borítékolják be nekünk, hanem az egyre növekvő bizonytalanok is. A szavazástól távolmaradók is „tutira” borítékolják, akiknek elegük van abból, ami itt „viccparádé” címén zajlik, miközben a 2018 utáni jövőnk a tét.  


Hogyan képzelik így az „összefogást” az ellenzéki pártok? Ennek rosszabb vége lehet, mert úgy viselkednek, mintha a „széthúzás mozgalmát” hirdették volna meg. A jelenlegi 40% feletti bizonytalan szavazótábort meg akarják duplázni? Arra megy ki a „buli”, hogy az „egy a tábor, egy a zászló”, vagy a „Csak a FIDESZ” szlogent erősítik az ellenzéki pártok is?


Már egyre többen vannak azok, akik kiábrándultak a demokratikus összefogás gondolatából is, de a hírek is őket igazolhatják, hogy mindennek meg van a maga miértjére is a válasz, amit jelen esetben már keresnünk sem kell.


Díjaznánk azt, ha az önmagukat demokratikus ellenzéknek nevező pártok, a szavazóik bizalmával és türelmével nem élnének ilyen csúnyán vissza, mint ahogy azt közülük néhányan teszik. Ha bölcsek nem tudnak lenni, akkor legalább ne rombolják le az „ingyen cirkuszaikkal” a szavazók hitét! Ezt bizonyára, már egyre több szavazó gondolja így.


Hol van, hol veszett el a történelmi felelősségük a jövőnk iránt ezeknek a hol ide, hol oda billegő, köpönyegforgató, és a szavazókat „teljesen megzavaró” ellenzéki pártoknak? Úgy viselkednek, mint akik nem tudják, hogy közel 10 millió ember sorsáért nem lehet ilyen felelőtlenül politizálni. A nemzet szégyene az, amit a választópolgárokkal művelnek a politikai pártok, tisztelet a kivételnek.Demeter Éva

Választópolgár