A FACEBBOKON AZ EMBEREK MÉG „KARAKTER GYILKOLNI” IS KÉPESEK? 

 

 

Még 2011. januárban, a Széll Kálmán Terv I. ütemében bejelentették, hogy - 217 milliárd forintos elvonással - 150 ezer fő (volt) rokkantsági nyugdíjast kívánnak visszaterelni a munka világába. Bejelentették, hogy a rokkantsági nyugdíjakat meg kívánja szüntetni a kormány, és helyette - szociális segélyszerű - jövedelempótló kiegészítést kapnak a rokkantak.

 

Társadalombiztosítási szakemberként ekkor határoztam el, hogy önkéntes civil rokkant-érdekvédő leszek, védem a védteleneket. Számos facebook csoportba beléptem, a hozzám forduló betegnek igyekeztem a segítségére lenni, amiben csak tudtam, egészen 2016. év nyaráig. Az érdekvédelmi munkát a saját költségeim terhére végeztem másokért, és teljesen ingyen.

 

Az elmúlt 5 évben folyamatos támadásokat és számonkéréseket kaptam ok nélkül, hogy miért nem hatékonyabb a rokkantak érdekvédelme. Ezt rajtam, egy emberen akarták számon kérni. Számomra a rokkantak érdekvédelme fontosabb volt, minthogy az ellenem acsarkodókkal foglalkozzak, mert nem akartam elvonni a figyelmemet az érdemi munkától.

 

Azt viszont sohasem gondoltam volna, hogy olyan emberek kezdenek el ellenem áskálódni, akiken rengeteget segítettem. Sosem gondoltam volna, hogy a facebookon az emberek még „karakter gyilkolni” is képesek. Velem is ezt tették, miközben, az elmúlt 5 évben azért küzdöttem, hogy ne fosszák meg a súlyos betegeket a rokkantsági ellátásuktól, ok nélkül. Az elmúlt években a munkásságomat folyamatosan dilettáns emberek csúfolták meg, és kezdték ki a személyemet.

 

A referencia anyagaimból egy kicsiny szeletke is fémjelzi a rengeteg munkát, amit önzetlenül végeztem másokért:

 

Még 2011. évben megalakítottam 2 társammal az „Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért” szakmai érdekvédő-csoportot. 2012-2014 között a Magyar Szociális Fórum (MSZF) honlapján a rokkantvédelmi rovatot vezettem.

 

Betegeset-történeteket dolgoztam fel ezrével az elmúlt években. Több ezer cikket írtam a súlyos betegek, az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer problémáiról. Több rádió riportműsorában is szerepeltem (KLUB Rádió, Európa Rádió, Lánchíd Rádió). Számos TV műsorban is kiálltam a rokkantakért, ahol bemutattuk azokat a tényfeltáró betegeset-történeteket, melyek feldolgozásához és a riportalanyok felkutatásához hatékony segítséget nyújtottam (MTV, RTL KLUB, ATV, BUDAPEST TV, HÍR TV).    

 

A publikációim először a Magyar Szociális Fórum (MSZF) honlap (www.mszfszk.hu) rokkantvédelmi rovatában jelentek meg, majd később a Hírhatár Lapcsoportnál is sok cikket írtam. Érdekegyeztető tárgyaláson vettem részt 2012. májusban a MSZF 3 tagú delegációjával. A kormány által kijelölt szakminisztérium főosztályvezetőjével tárgyaltunk a rokkantak foglalkoztatási lehetőségeiről. Szakpolitikusokkal együttműködve is próbáltam a rokkantak érdekében rávilágítani az új rokkant-törvény negatív hatásaira. Meghívásokat kaptam rendezvényekre, ahol előadásokat tartottam az aktív életkorú rokkantak helyzetéről. Békés demonstrációkon beszédeket mondtam, mint önkéntes civil érdekvédő.

 

2014. év végén megalakítottam a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezetét (KAROSZ), melynek a névadója is én voltam. KAROSZ-HÍRADÓ néven, egy internetes honlapon - melyet a saját pénzemből indítottam útjára - sok száz cikket írtam. Tucatnyi KAROSZ facebook csoportban szakmai és információs segítséget nyújtottam a hozzám fordulóknak. Nem volt idő arra sem, hogy bejegyzett szervezetté alakuljunk, mert a betegek rengeteg határidős jogorvoslati ügye nem várhatott.

 

Sajnos, 2016. év nyarán a KAROSZ-HÍRADÓ - rajtam kívül álló okok miatt – megszűnt, a tucatnyi Karosz facebook csoporttal együtt.

 

Azt követően már nem volt módom arra, hogy továbbra is segítséget nyújtsak a betegeknek az egyéni jogorvoslatokkal kapcsolatban. A KAROSZ megszűnése után a nagy nyilvánosság előtt a személyemet rendkívüli módon kikezdték, lejáratták, és megpróbálták ellehetetleníteni.

 

A civil érdekvédő munkásságomból, csak részleteket idézek fel most azok számára, akik nem értik, hogy miért és miféle „karaktergyilkolás” zajlik a személyem ellen az internet nagy nyilvánossága előtt.

 

Öt évvel ezelőtt szerveztük az első magyar rokkant-tüntetést (MSZF és a Szolidaritás Mozgalom közösen).

 

2012.05.25.-én ott voltam és fel is szólaltam a FIDESZ SZÉKHÁZ előtti tüntetésen:

 

https://www.youtube.com/watch?v=fzV6kt7aStc

 

 

2013.01.10.-én az RTL KLUB „Forró nyomon”című műsorban a „Rokkantból egészséges egy nap alatt” című adáshoz segítettem a szerkesztőriporterek munkáját. A forgatókönyvhöz én adtam a szakanyagot:

 

http://rtl.hu/rtl2/forronyomon/videok/431536

 

A Budapest TV „Közélet Élőben” című műsorban többször kaptunk lehetőséget, hogy az 1-1 órás műsoridőben a rokkantak rendkívül nehéz helyzetéről beszélgessünk. Én vidéken élek, így ezekbe az adásokba mindig telefonos interjún keresztül kapcsolódtam be.

 

„Rokkantak jajkiáltása” címmel (Budapest TV, 2014. 05. 23.-án) bemutattuk a rokkantak siralmas helyzetét:

 

https://www.youtube.com/watch?v=yuN6SZwvtbs

 

RTL KLUB FÓKUSZ rokkantakról szóló műsorában is ott voltunk (2015. 08.27.) „Kilátástalan helyzet. Egy fillér támogatást sem kapnak”címmel a betegesetek feldolgozásával segítettem a szerkesztő riporterek munkáját:

 

http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/kilatastalan-helyzet-egy-filler-tamogatast-sem-kapnak

 

2015.11.21.-én a HÍR TV „Látótér” című műsorban rávilágítottunk, hogy mennyire reménytelen az aktív életkorú rokkantak helyzete.

 

https://www.youtube.com/watch?v=HnWOYIkJ_OQ

 

A 2016. július 1.-én a Kossuth téren, az egészségügyi dolgozók Semmelweis napi 12 órás rendezvényére mi is készültünk a figyelemfelhívó „táblácskáinkkal” és ott voltam a szónokok között én is. Az összefogás reménye vitt minket a rendezvényre.

 

A felvételen kb. 16-26 perc között Demeter Éva beszéde hallható:

 

https://www.youtube.com/watch?v=D3dDCpmKzFs

 

Az ATV „A NAP HÍRE” című műsorban (2016.07.01.-én) részleteket közvetítettek Demeter Éva beszédéből is:

 

http://www.atv.hu/videok/video-20160701-a-nap-hire-2016-07-01

 

2017. évben, az elmúlt években kifejtett érdekvédő munkásságomért felterjesztettek egy díjra – NAP Emlékérem 2017 - melyet én el sem akartam fogadni, mert elismerés nélkül is, megtettem minden tőlem telhetőt a rokkantakért. A díjat odaítélő szervezet jelezte felém, hogy mindenképpen fogadjam el azt, a többéves önkéntes munkám elismeréseként. A díjátadó gálára Győrbe, el sem tudtam utazni a megromlott egészségi állapotom miatt, mivel az ország másik végében élek. Egy másik díjazott hozta el számomra az Emlékérmet és az elismerő oklevelet.

 

Az interneten nagy nyilvánossága előtt egy éve a személyemet folyamatosan támadók, nemcsak a díjat odaítélőket keresték meg, hogy vonják vissza Demeter Évától a díjat, mert érdemtelen rá, hanem sok tucat facebook csoportban is botrányt csináltak ebből az ügyből. Számos helyen azt írták le rólam, hogy „kinyírom a rokkantakat”.

 

Az alábbi képet közzétevő személy kérdi: „Meddig lehet engedni, hogy karrierista öntelt emberek tönkretegyék egy ember életét és élete munkáját?!”

 

Tönkretették a Demokratikus Érdekvédők Aktivisták (DÉVA) honlapomat is. A DÉVA honlap és facebook közösségi oldalunkat jelképező háttér-borítóképet is meggyalázták.

 

Eredetileg így nézett ki a háttér kép, mely gyönyörű volt: 

 A háttérkép átalakítása nem volt elég a személyem lejáratására? A szöveg, ami a következő kép felett van, minden képzeletet felülmúl, és ékes bizonyíték arra, hogy a „facebookon elkövetett gonosz és valótlan állítások „megölni is képesek az ártatlan emberek karakterét”?   

 

A legszomorúbb ebben a történetben, hogy akiken sokat segítettem, pont azok járatták le a személyemet.  Köszönetet a segítségemért soha senkitől nem vártam, de a nagy nyilvánosság előtti lejáratásomat sem, főleg, ha én azokat az embereket a nyilvánosság előtt sohasem támadtam.

 

Ami a legmegdöbbentőbb az, hogy egy olyan párt logójával is Demeter Éva személyének a lejáratásán „dolgoznak”, mely az interneten keringő pártprogramban a rokkantakért való kiállást hirdeti.

 

A párt logójával és megafonnal „állítottak le” egy országosan ismert érdekvédőt? Az ilyen emberek miatt hagytam abba egy évvel ezelőtt - nyilvános közleményben is közzétéve - a rokkantak egyéni érdekvédelmét.     

 

Sokan nem értették egy évvel ezelőtt azt, hogy miért szűnt meg a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete (KAROSZ) és a hozzátartozó facebook csoportok is.

 

Nem én számoltam fel az érdekvédelmet, hanem engem számoltak fel! Azok, akik el akartak takarítani az útból, hogy valamiféle „karriert” megálmodva, majd ők sikerre viszik a rokkantak ügyét utánam, a már kitaposott úton?    

 

Kik azok, akiknek útjában voltam? Kivétel nélkül rokkantak mind. Ez a gyűlölködő politika lengte körül az elmúlt 5 év rokkantérdekvédelmét. Az elmúlt években tűrtem a gyűlölködő támadásokat, de mostanra elegem lett az ellenem folyó „karaktergyilkolásból”.

 

Demeter Éva