HOVÁ TŰNTEK A BETEGJOGOK?

Eltűntek a betegek jogai Magyarországon.


Hazánkban a betegjogok felszámolása fokozatos volt, először szinte észrevétlen. A 2010-es választási győzelem utáni első intézkedések között a betegjogi képviseletek addig jól működő rendszeréhez nyúlt hozzá a kormány. Már 2010. augusztus 31.-én megszűntették az Egészségbiztosítási Felügyeletet. Ezt követően 2011. február 1.-től a Betegjogi Közalapítványt viharos gyorsasággal számolták fel úgy, hogy annak idején arról szóltak a sajtóhírek, hogy az ott dolgozóknak még a személyes holmiját is a biztonsági őrök adták át, olyan gyorsan kellett „angolosan távozniuk” az épületből.


Ezt követően a betegek panaszaival az ÁNTSZ „foglalkozott” úgy, hogy közben megalakult a Betegjogi Dokumentációs Központ, ami állami felügyelettel volt „megtámogatva”, de végül 2016. július 1-től közigazgatásilag átkerült a panaszosok ügye a kormányhivatalhoz. Magyarán, ha a betegnek jogorvoslati ügye van, a betegjogi képviselő a kormányhivatalhoz továbbítja a panaszát. Oda, ahol nem is remélhet semmi jót az ügyének sikerességéhez. Az Európai Betegjogi Charta 14 pontjából tucatnyi betegjoga sérülhet hazánkban naponta például egy krónikus betegnek.


Nézzünk inkább példát arra, hogy a betegjogok sérelméről mi a véleménye egy alapellátási feladatokat végző országosan ismert háziorvosnak, vagy egy műhibaperekre szakosodott ügyvédnek.


Először a háziorvos véleményét hallgassuk meg a „rettenetről”, ami naponta éri a betegeket sokkhatásként:


http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/atlagos_rettenet


Ezer sebből vérzik nemcsak az egészségügyi ellátórendszer, hanem a szegénység is tombol a betegek körében. A szegényeket pusztulásra ítéli a kormány. Mekkora lehet a baj, amikor már egy háziorvos is „beszól” a szegénységre ítélt betegek érdekében?


„Kemoterápiáról napszámba járnak az emberek, a gyógyszereiket nem tudják kiváltani, a rokkant nem kap kerekes széket.” – mondja a doktornő.


Az országosan ismert, és köztiszteletben álló dr. Csehpál Etelka vidéki háziorvosként következetesen kiáll évek óta a betegekért. Elhíresült mondatával „robbant be a közéletbe”, amikor ezt mondta: „Meghalt egy betegem, legyetek átkozottak döntéshozók”!


http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/meghalt-egy-betegem-legyetek-atkozottak-donteshozok


Az elhíresült mondat után is számtalan előadáson, sajtó-média nyilatkozatban, vagy tüntetésen megszólalt a betegek védelmében „a hippokratészi esküjéhez hű gyógyító”.A műhibaperes betegek képviselőjeként - országosan ismert - dr. Ábrahám László ügyvéd is számtalanszor nyilatkozott arról a sajtó-médiának, hogy milyen nagy fal és akadály van a betegek előtt, hogy a jogsérelmes ügyeik sikeresek lehessenek.


Az első forduló a peren kívüli egyezség lenne, ha korrektség működne a felek között. Ha például egy kb. 10 milliós kártérítési perről beszélünk, és pervesztes lenne a felperes beteg, akkor az „orvostársadalom összezárása és egyéb körülmények miatti szakértői vélemények alapján” legalább 1,6 millió forintos költség mutatkozna a pervesztés miatt. Meggondolandó, hogy a műhiba perekbe milyen mélyen menjen bele a beteg, vagy az elhunyt hozzátartozó a kártérítési igény kapcsán?


Erről beszélt dr. Ábrahám László ügyvéd az ATV „Egyenes beszéd” című műsorában:


http://www.atv.hu/videok/video-20160906-abraham-laszlo


Mit mondanak a betegjogok? Miért nem tartják be azokat hazánkban?


http://www.nogyogyaszat.eu/jogszabalyok/europai-betegjogi-charta-10.html


Hol vannak, hová tűntek a betegjogaink? Miért nem keressük azokat, amikor a sajtó-média hírek arról szólnak, hogy rengeteg beteg hal meg ma hazánkban az ellátatlanság következtében? Az egészségügyi ellátórendszerből eltávolítják a krónikus belgyógyászati osztályok betegeit és a házi ápolás rendszerét is felszámolnák? A korhatár alatti rokkantak már nem a krónikus betegségekbe, hanem a kilátástalan nyomorba halnak bele?


Hová tűntek a betegek jogai?


Ezt kérdezi az országosan ismert háziorvos és a műhiba perekre szakosodott ügyvéd.  Ezt kérdezik a betegek is, de választ a kérdéseinkre a kormánytól nem remélhetünk.