Etikátlan rendszerben maradhatunk életben .... 

Csányi Sándor bevásárolta magát a magán egészségügyi szférába – tudatta a 168 óra. Márpedig, ha Csányi pénzt tesz valahová, abban mindig nagy üzlet van. Láthattuk a devizahitelezés bevezetésén és elterjedésén, melynek következtében az üzletembert hazánk leggazdagabb magyarjai között tarthatjuk számon.


Hogy miért éppen a privát egészségügybe fektet?


Mert a privát egészségügy már napjainkban virágzásnak indult, és ennek nagyon egyszerű okai vannak:

  • Bár a lakájmédia szerint nincsenek várólisták, mi, pórnépek pontosan tudjuk, hogy egy-egy vizsgálatra 4-6 hónapot is várnunk kell a közegészségügyben. Ideális esetben. Ha pedig nem szeretnénk a várakozásba belehalni, bizony, az utolsó forinton is kifizetjük a magánrendelést. Pláne, ha a gyermekünk egészsége a tét.
  • Bár a lakájmédia el van ájulva az egészségügyi rendszerben tapasztalható szaktudástól, mi, pórnépek, pontosan tudjuk azt, hogy a szaktudás bizony a közegészségügyben elenyésző, ugyanakkor, ugyanannak az orvosnak, akinek alig érzékelhető a szaktudása az SZTK-ban, a szaktudása kiemelkedő a magánrendelésén.  … Érdekes tény ez, de ez is egy tényező a privát szektorra való áttérés önkéntes eléréséhez.


És, egy harmadik szempont: senki nem beszél róla, de ettől még igaz lehet:


Csányi, mint pénzügyi koponya (megjegyzem: nem is kis koponya) befektet a privát egészégügybe. Hogyan jön a pénzember az egészségügyi szektorhoz? Nem kell sokáig gondolkodnunk, rájöhetünk azonnal: csókolom, hát a biztosítási üzletág! Mert bizony, ha a privát egészségügyi rendszert kívánjuk igénybe venni, oda ildomos külön biztosítást kötnünk a gyógyíttatásunkra is. Ezzel befinanszírozzuk, előre a privát egészségügyi szektort, és annak működését, így valamennyivel olcsóbbá válhat a magánrendelés és a magánkórházi kezelés. Ez külföldön már régen működik. És jól működik.


Igaz, az ottani fizetésekből nem művészet magánbiztosítást fizetni. …


Ha pedig mi befinanszírozzuk ezt a régi-új rendszert, akkor a nagy pénzemberek fölözik a hasznot, miközben még működni is hagyják a rendszert. Ez is teljesen egyértelmű, mert a közegészségügyet napjainkban véreztetik ki, teljesen. Teszik ezt annak érdekében, hogy virágzásnak indulhasson a privát szektor.


Tehát ha egy pénzember nem kis tőkét áldoz a szolgáltatási szektor egy szegmensének oltárán, annak oka van. Ilyen véletlenek nincsenek.


A fentebb belinkelt cikk úgy fogalmazza meg: etikátlan az orvosoktól, hogy a közegészségügyből a privát egészségügybe küldik a beteget. Én azt mondom: az embereket pont nem érdekli, hogy ez mennyire etikátlan. Mert ha arról van szó, melyikben maradhatnak (a családjaikkal együtt) életben, akkor egyértelmű a válasz. Ha etikátlanul maradnak életben, akkor etikátlanok lesznek.


És ki fogja megszívni?


Eltaláltad.


Mi, a pórnép. Mi, a rokkantak. Mi, a közmunkások. Mi, az egyedülnevelők. Mi, a fogyatékos gyermeket nevelők.


Mi.


Akiknek nincs pénzük megfizetni a magánrendelést, és kénytelenek a közegészségügy rendszerében megvívni a biztos haláltusájukat. Mert a közegészségügyben sok minden van.


Csak gyógyulási lehetőség nincs.