MANAPSÁG NEM DICSŐSÉG AZ ÉRDEKVÉDELMI ELHIVATOTTSÁG

 

Sokat kínlódnak az önkéntes érdekvédelemre szakosodott civilek. Főleg azok, akik éveken át őszintén és önzetlenül segítettek másokon, mindezt önerőből. Sok-sok különböző érdekvédelmi szervezet képviselőjével cseréltük ki a tapasztalatainkat az elmúlt években. Mindenkit csak panaszkodni hallottunk, mennyire sok oktalan támadás éri őket akkor is, ha a legjobb szándékkal van kikövezve részükről is a segítés útja.

Mindig jönnek olyanok, akik igénylik a segítséget, de utána hátba támadják azokat, akik segítenek nekik, vagy értük kiállnak. Talán a leghálátlanabb társadalmi réteg a rokkantaké.

A rokkantaknál a nyomor és a kiszolgáltatottság a legnagyobb ellenség. Ezek a súlyos betegek segélyes pénzellátásokból tengődnek, akik képtelenek a mindennapi gondjaikkal megküzdeni. A rossz szociális környezet, a kilátástalan élethelyzet tovább rontja a gyógyulási esélyüket. Az „Ép testben ép lélek”elve az ő esetükben hiányzik. Hatványozottan kihat rájuk - a rendkívül rossz egészségi állapotuk miatt - a megfelelő egészségügyi rehabilitáció hiánya is. Miközben súlyos betegen is foglalkoztatnák őket, tovább nő a pszichoszomatikus betegségeik tünet együttese. A privát egészségügyi szolgáltatások megfizethetetlenek számukra, így egyre reménytelenebbé válik a helyzetük.

Minél nagyobb a nyomoruk, annál inkább a segítőik ellen fordulnak, mindenféle mondvacsinált ürüggyel. A saját jellembeli hiányosságaikat másokra vetítik. Így üti fel fejét köreikben az intolerancia és a rosszindulat. Később ezek válnak hajtóerővé. Mindez, hihetetlen pusztítást képes végezni az érdekvédelem területén.

A rossz egészségügyi ellátórendszerben különösen nehéz helyzetbe kerülnek krónikus betegként. Nem cél a gyógyításuk, hiszen a legköltségesebbek között van a rokkantak és fogyatékkal élők ellátása. Emiatt, mihamarabb meg akar szabadulni tőlük az ellátórendszer. Akkor nem lesz több kiadás sem az egészségügyben, sem a nyugdíjrendszerben. A soros felülvizsgálatok alkalmával ezért olyan gyakori a visszaminősítése a betegeknek. Sőt, még annak a lehetőségét sem segítik, hogy megfelelő leletdokumentációval rendelkezzenek.

A volumen korlát miatt nem jutnak be rövid idő alatt a szakorvosokhoz, hogy összefoglaló szakorvosi véleményt kaphassanak a soros felülvizsgálathoz:

 

 

Így el van zárva eleve a betegek elől a lehetőség, hogy minden szakorvosi leletük időben beszerezhető legyen az éppen esedékes felülvizsgálathoz.

A rokkantak képviselői közül akadnak páran, akik időnként üzennek a társadalomnak. Legutóbb 2016. július 1.-én a Semmelweis napi 12 órás Kossuth téri demonstrációs rendezvényen szólaltak meg:

 

https://www.youtube.com/watch?v=D3dDCpmKzFs​