„BŰNHŐDJ,
  HA ROKKANT VAGY”!

 

Az orvos-szakértői bizottság szakvéleménye szerint 2012. év májusában 85% mértékű egészségkárosodást véleményeztek a betegnél.

 

Állapotának súlyosságát igazolta az a tény is, hogy 2012. évben, amikor tüdőembólia miatt vérhígító injekció terápiára állították rá a beteget, de még amellett is mélyvénás trombózist kapott. Komoly véralvadási problémái vannak, melyek lehet, hogy örökletes jellegűek, mivel a beteg elmondása szerint édesapjának két infarktusa, két trombózisa volt, és kétszer kapott tüdőembóliát.

 

A következő soros felülvizsgálatra 2013. évben volt időpontja, de a betegek felülvizsgálata az új komplex minősítésre való áttérés miatt akkoriban sokat akadozott. Nemcsak az ellátórendszer és a felülvizsgálati szempontrendszerek változásai miatt, hanem azért is, mert számos felülvizsgáló orvos hagyta el ezt a munkaterületet. Lelkiismereti okok

miatt - közülük többen - nem vállalták azt, hogy felsőbb utasításra, súlyos betegeket távolítsanak el az ellátó rendszerből, vagy minősítsenek vissza csupán azért, hogy a betegek pénzellátása lecsökkenjen.

 

A 2013. évben esedékes soros felülvizsgálata a felülvizsgálatok torlódása miatt, csak 2016. évben következett be úgy, hogy a betegre nem is voltak „kíváncsiak” a felülvizsgálók évek óta. A súlyos beteg férfit nem is látták, mégis 50% mértékű egészségkárosodottá minősítették vissza látatlanul, a nyilvántartásban szereplő leletei alapján. Ezt a döntést megfellebbezte. Ennek következtében a II. fokon 62% mértékű egészségkárosodottnak véleményezték. Tovább kereste az igazát, a munkaügyi bírósághoz fordult, ahol a független igazságügyi szakértői vélemény is helyben hagyta a II. fokú döntést.    

 

 

Az igazságügyi orvos-szakértői szakvéleményben leírtak szerint a beteg 19 féle gyógyszert szed. A cukorbetegségéhez számos szövődmény is kapcsolódik. A vérnyomása gyógyszerek mellett is 150-160-as értéket mutat rendszeresen. Leírta, hogy a magas cukor-értékek miatt inzulinfüggővé vált a beteg. Továbbá hangsúlyozta azt is, hogy a beteg állapotát az utóbbi években súlyosbította a tumor, a vastagbél műtét és a véralvadási problémák miatt kialakult, egyre romló egészségi állapota. A tüdőembólia és az azt követő trombózis, a vérhígító terápia ellenére is bekövetkezett. A cukorbetegségének számos szövődményére is felhívta a figyelmet, de a végeredményt ezek nem befolyásolták, mert helyben hagyta a II. fokú szakhatósági döntést, a 62% mértékű egészségkárosodást.

 

A beteg a visszaminősítéssel számos kedvezménytől esett el. A pénzellátása is csökkent, de a gyógyszerek kiváltása okozza a legnagyobb gondot számára, a közgyógy igazolvány megvonása miatt. A sokféle gyógyszerre és a sztóma zsákokra jelentős támogatást kapott a közgyógy igazolvánnyal, ami a közgyógy igazolvány megvonása miatt nem jár. A gyógyszereinek a költsége kb. 30 ezer Ft/hó összeg, melyet az 50 ezer Ft/hó pénzellátásból nehéz fedeznie. Napi 4 órában kénytelen dolgozni, amiért 42 ezer Ft/hó munkabért kap, a minimálbér 4 órára eső részét.

 

 

 

A férfi nem érti, hogy hogyan létezik az, hogy, ha egyre betegebb, akkor egyre kevesebb pénzellátást kap és még a közgyógy igazolványát is megvonják.  Hiába kereste az igazát, azt nem találta meg a jogorvoslati úton sem.

 

„Ebben az országban bűnhődj, ha rokkant vagy, de miért is”? – kérdezte búcsúzóul az elkeseredett férfi.

 

 

/Demeter Éva/