Betegjogokról az Emberi Jogok Világnapján

Minden év december 10.-én ünnepeljük az Emberi Jogok Világnapját. A sokféle emberi jog közül is a legfontosabbak közé tartoznak az alapvető betegjogok. Az Európai Betegjogi Chartát hazánk elfogadta és aláírta.


A 14 alapvető betegjog közül majdnem mind sérül, ha a hazai „világszínvonalú” egészségügyi ellátórendszert nézzük.Például hazánkban, az alábbi betegjogokat általában nem tudjuk érvényesíteni:


-  Sérül a betegségmegelőző eljáráshoz való jogunk, hiszen, ha nem fordulhatunk időben orvoshoz a hosszú várólisták miatt, akkor a betegség progressziója felgyorsulhat.


-  Az ellátáshoz való jogunk is sérül, ha nem jutunk időben orvoshoz,


-  Az orvosok,- és szakdolgozók hiánya miatt sérül a betegek tájékoztatáshoz való joga,


- A szabad orvos választás joga, az szinte, csak a magánrendeléseken érvényesülhet,


- Sérül a minőségi sztenderdek megtartásához való jog,


-  A „mindenkinek joga van a magas szintű orvosi ellátáshoz”, ez csak papíron létezik,


-  Az egyre gyakrabban előforduló ellátatlanság miatt sérül a biztonsághoz való jog,


-  A „mindenkinek joga van az új módszerek és eljárásokhoz való hozzáféréséhez” ez is csak mese, mert a beteg ebbe nem szólhat bele,


- „A szükségtelen fájdalom és szenvedés elkerülésének joga” eleve sérül, ha a beteget nem is fogadják a szakrendeléseken, csak hosszú hónapok múlva, pl. onkológián,


-  „ Személyes kezeléshez való jog” az csak álom, hogy személyre szabott terápiás kezelést kaphasson, vagy diagnosztikai vizsgálatot sem kérhet,


-  A panasztételi jog eleve sérül, ha az egész országban, mindössze 24 betegjogi képviselő van, és csak a kormányhivatalokhoz lehet panasszal fordulni, ahol a döntéseket meghozzák a betegekről,


-  A kártérítéshez való jog, csak papíron működik, mert a jogorvoslati lehetőségek beszűkültek. Pl. a műhibaperek elenyésző százalékban sikeresek a jogos panasszal élők számára és rendkívül költségesek, így nincs esélye a betegnek élni a „lehetőséggel”.  


Mint láthatjuk, az Európai Betegjogi Chartában foglalt 14 alapvető betegjog közül egy Európai Uniós állampolgárságú magyar betegnek majdnem az összes betegjoga sérül. Szomorú az arány, ha 14 betegjogból 12 betegjoga sérül. Ez 86%-os arányt mutat, mely siralmas! Az egész Unióban nálunk a legalacsonyabb a várható élettartam, mely 75,7 év.    


Most, egyetlen sajtóhír példáján is láthatjuk, hogy komoly gondok vannak a magyar egészségügyi ellátórendszerrel és a betegek jogaival, ha az anomáliák miatt már egy volt FIDESZ-es országgyűlési képviselő is szót emel, aki Mórahalom jelenlegi polgármestere.


Mekkora lehet itt már a baj, ha már egy FIDESZ-es polgármester is jajszót kiált!Ezeknek a betegeknek vajon mi lesz az alapvető emberi jogaival?

 

„Valahol Európában” zárt ajtókat találhatnak hamarosan a betegek, ha a Mórahalmi Egészségházra lakat kerül?


A mórahalmi tanyavilágból Szegedre járni a járó-beteg szakrendelésekre kész őrület lesz. Nemcsak az ottani lakosoknak okozhat ez komoly fejfájást, hanem az őket fogadó szegedi szakrendelőknek is, ahol már így is olyan sorban állás van egy időpontkérésért is, hogy majd hosszú hónapok után végre eljuthasson a beteg a szakrendelésre, hogy ez még rosszabb, mint a "jegyrendszerben a tejért és a kenyérért" való sorban állás volt! Ezért fizetünk több mint 40 éven át a társadalombiztosításért?


A szegedi járó-beteg szakrendeléseken több hónapos várakozás van, hogy a beteget egy szakorvos is megvizsgálja. (pl. reumatológia, ortopédia, stb). Például egy érsebész szakrendelésre kb. 5-6 hónapos a várakozási idő. A háziorvos hiába rendelkezik valamilyen szakorvosi vizsgával, meg van kötve keze-lába, mert neki tovább kell küldeni a betegeket a járó-beteg szakrendelésre ellátás és további kivizsgálás címén.


A vér-labor vizsgálatokról már inkább ne is beszéljünk, mert hatalmas tömegek várakoznak vérvételre mindennap úgy, hogy a Szegedi I. számú Szakrendelőben a sor vége az utcán hömpölyög. Ha még a vidéki egészségházakat is felszámolják és azokat a betegeket is rázúdítják az amúgy is zsúfolt Szegedi Járó-beteg Rendelőintézetre, akkor mi lesz itt?


A „világhírű magyar egészségügyi színvonalról” és a magyar betegek jogairól, csak ennyit szerettem volna elmondani az Emberi Jogok Világnapján, a mórahalmi példával felvázolva. Félő, hogy a betegjogok lejtmenete tovább fokozódhat azzal, hogy hazánkban a háziorvosok száma is egyre fogy. Nincs utánpótlás, így még az alapellátás is veszélybe kerülhet.


Az alapvető betegjogaink hiányával és a háziorvosok létszámának csökkenésével szembenézve, a jövőnk nem lehet optimista csak akkor, ha 2018-ban arra szavazunk, hogy: „Egy liberális demokráciában az ember legfőbb érték, és az emberi jogok tiszteletben tartása a mindenkori kormányok számára hazánkban is legyen kötelező”!Demeter Éva