Ma reggel az ATV Start című műsorában a nemrég hivatalosan is bejegyzett párt, a Nyugdíjasok 50+ Párt Elnöke Kabai Tibor azt tartotta a leghangsúlyosabbnak, hogy a nyugdíjasok ügyében a nyugdíjasok képviselete nélkül ne lehessen döntéseket hozni. Főleg azért ne, mert az idősek a legkiszolgáltatottabb társadalmi réteget képviselik. A nyugdíjasok nyugdíjas szövetkezetekben történő foglalkoztatásával kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy az időseket foglalkoztató szövetkezetek lehetnek a haszonélvezői a nyugdíjasok foglalkoztatásának, illetve a fiatalok kiszorulhatnak a munkaerőpiacról, ha felélénkül a nyugdíjasok foglalkoztatása, de félő lehet az is, hogy az efféle foglalkoztatással lehet, hogy kiszolgáltatottakká válhatnak az idősek.

 

Végül, a személyes gondolataimat szeretném elmondani a nyugdíjhelyzetről, dióhéjban:

 

A nyugdíjintézetek hivatali átszervezése, már egy most is mozgásban lévő folyamat lehet, mert a kormányhivataloknál valószínű, hogy csökkentett kapacitással dolgoznak a nyári szabadságolások miatt is.  Én most intéztem a saját öregségi nyugdíjigénylésemet az elmúlt hetekben. Most még nem tapasztaltam semmiféle fennakadást, sőt nagyon is pozitív tapasztalataim voltak a saját nyugdíjügyem intézése kapcsán.

 

Pozitívumként szeretném megemlíteni az ügyintézés gyorsaságával és rugalmasságával kapcsolatban azt, hogy 3 hét alatt, már nem csak az öregségi nyugdíjamról szóló határozatot, de még az öregségi nyugdíjam teljes összegét is a kezemben tarthattam, pedig egy nagy lélekszámú megyeszékhelyen élek, és csupán kettő ügyintéző tartott ügyfélfogadó szolgálatot a Kormányhivatalban, a nyugdíjügyekkel kapcsolatosan.

 

Az én öregségi nyugdíjigényem 2017.07.09.-én nyílt meg, és 2017.07.24.-én már a kezemben tartottam az öregségi nyugdíjamról szóló határozatot, ma pedig a nyugdíjam teljes összegét is megkaptam. Mind az ügyintézés gyorsasága miatt, mind az öregségi nyugdíjam összegével kapcsolatosan kellemes meglepetés ért, de közben társadalombiztosítási szakemberként elgondolkodtatott az a tény, hogy azonnal vissza kellene hozni az MSZP által 10 évvel ezelőtt megvalósított nyugdíj-korrekció lehetőségét azok számára, akik régebben vonultak öregségi nyugdíjba. Sőt, azon gondolkodtam, hogy az akkori 2-4% mértékű nyugdíjkorrekció is csak sovány vigasz volt a régebben nyugdíjba vonulók számára, mert a bérek és a nyugdíjak közötti jövedelem olló látványosan szétnyílott időközben. Mára viszont már brutálisan!

 

A 74 éves férjem nyugdíjösszegének a példája is hitelesen mutatja, hogy akik régebben vonultak nyugdíjba, azok saját jogú nyugdíja rendkívül alacsony a nemrég nyugdíjazottakéhoz képest. Csupán töredéke a most induló nyugdíjak összegének akkor is, ha teljesen azonos szolgálati idővel, azonos végzettséggel, azonos munkakörben foglalkoztatottak nyugdíjának összegét hasonlítjuk össze.

 

Például: Ma egy nyugdíj előtt álló egyetemi tanár, vagy tudományos főmunkatárs alapfizetése több mint félmillió forint a bértábla szerint. Ha ők 35-40 éves munkaviszony után mennek átlag nyugdíjba, akkor az egy naptári napra eső bérüknek a kb. 70%-át kaphatják öregségi nyugdíjként ekkora szolgálati idő után, ami minimum 350 ezer Ft/hó nyugdíjat jelent.  A tudományos kutatóprofesszor férjem nyugdíja ennek még a felét sem éri el, pedig ő is 37 év szolgálati időt szerzett a nyugdíjhoz. Ez bizonyítja azt, hogy például az ő esetében a nyugdíjának értékvesztése több mint 100%-os ahhoz képest, ha most válna öregségi nyugdíjassá.

 

Hiába mondja azt bárki, hogy kevesebb járulékot fizettek be a régebben nyugdíjba vonulók, ha közben a bérekhez képest a nyugdíjak méltatlanul keveset emelkedtek és közben a megélhetéshez szükséges kiadások inaktívként minden nyugdíjast egyformán terhelnek.

 

Az én, ténylegesen ledolgozott éveim után a rokkantsági nyugdíjként megállapított nyugdíjam összegénél most, a rokkantságomat megelőző szolgálati éveim alapján újra megállapított rendes öregségi nyugdíjam összege (2017. júliustól) kb. 30%-kal magasabb lett, mint amennyi volt a rokkantsági nyugdíjam igénybevételekor megállapított nyugdíjam összege és az arra rárakodó mindenkori nyugdíjemelésekkel eddig elért rokkantsági ellátásom összege. Tehát, akiknek régebben állapították meg a nyugdíját, nem bírnak felzárkózni az évenkénti nyugdíjemeléssel sem a most nyugdíjazottak nyugdíjához, mert a keresetek nagyon elszaladtak azóta már.

 

Úgy gondolom, hogy mindenképpen vissza kellene térni a svájci indexálású januári nyugdíjemelésekhez és vissza kellene hozni még az mellé a nyugdíjkorrekciót is! Utóbbit azonnal, mert hatalmas mértékű a nyugdíjuk értékének a leszakadása azoknál, akik régebben váltak öregségi nyugdíjassá!

 

A 2017. évi januári nyugdíjemeléssel járó „alkudozás”megalázó volt a magyar nyugdíjas társadalom számára. Nevetségesen alacsony az általam említett okok miatt a 0,9 -1,6 % nyugdíjemelés mértéke, amin sürgősen változtatni kellene. Az év végi korrekciót nem Erzsébet utalványban kellene kiosztani, mert az arra elég maximum, hogy a nyugdíjas egyszer bevásároljon belőle! De hol marad a többi bevásárlásra pénz, ha nincs normális százalékos nyugdíjemelés! Ha jövőre a minimálbér 8% mértékkel emelkedik és az infláció kb. 3-4% körül lesz, akkor mit ér a 3% mértékű januári nyugdíjemelés?

 

Semmit sem fog érni!

 

Remélem Kedves Nyugdíjas Társaim, hogy az írásomra emlékezni fogtok jövőre is, a szavazófülke magányában is!

 

Demeter Éva