2018 a nyugdíjasok éve lehet

2017, a „Kakas éve”, de hiába a kakasszó, ha nem ébredeznek még az emberek. Szunnyadnak még egy kicsit, mint „kis Balázs”, akinek a villamos is hiába csenget álmában egy kicsit, ő mégsem ébred fel. Nem ébred fel, mert éppen „Csipkerózsikáról” álmodik”? Olyan édes ez az álom, hogy mindent szépnek és jónak látnak az emberek?


2018, a „Nyugdíjasok éve” lehet. Ők lehetnek a mérleg nyelve az országgyűlési választásokon. Főleg akkor, ha szembesülnek azzal, hogy az Alaptörvény már nem nyújt számukra társadalombiztosítási garanciát. Sem az egészségügyi ellátásra, sem a nyugdíjbiztosításra. Ezekre már csupán, csak „törekvés” maradt.


Az idén először, nyugdíjprémiummal is csengetni fog a postás? Sokan örülnek, ha legalább a családot vendégül tudják látni belőle, és „jó ebédhez szól a nóta” majd karácsonykor. A kisnyugdíjasoknak minden „ajándék” jól jön, és „ajándék lónak nem nézik a fogát”.


A nyugdíjas szövetkezetek a munkaerőhiány enyhítésére visszavárják a nyugdíjasokat dolgozni. Ez a program további kérdéseket vethet fel. Vajon, csak minimálbért ér a „nyugdíjas munka” becsülete? Ha bebizonyosodik, hogy a nyugdíjasok közül még vannak, akik dolgozni bírnak, ez vajon milyen hatással lehet az évenkénti, százalékos nyugdíjemelésekre? A nyugdíjasok foglalkoztatása milyen hatással lehet a folyton emelkedő nyugdíjkorhatárra?  


Az ellenzéki pártok a nyugdíjminimumot szinte duplájára emelnék, mert ma már havi 50 ezer forintból sem lehet megélni, nemhogy 47 ezerből, mint ahogyan az „elhíresült” mondásra emlékezhetünk.


Gomba-módra alakulnak az új pártok. A választásokig 400 is lehet a számuk, melyek akarnák megváltani a világot? Akadnak közülük, a nyugdíjasok problémáira fókuszáló pártok is. Döbbenetes az a felmérési eredmény, miszerint már a nyugdíjasok közel 40%-a nem tudja, hogy kire voksolna? Ez a szám óriási, hiszen ez, több mint egy millió szavazót jelent. A választásokig már kb. 3 millió nyugdíjszerű ellátottal lehet számolni, ha a szavazóképes lakosság létszámát nézzük. A 8,5 millió szavazópolgár 30%-a nyugdíjszerű ellátott, akiknek a voksa mindent eldönthet. Őket kellene megszólítani, de nem teljesíthetetlen ígéretekkel, hanem valósakkal.


Egy nemrég bejelentett formáció szerint az összefogás reményével szeretné megszólítani a nyugdíjasokat egy vadonatúj párt is?Kedves Nyugdíjasok!


Most az Idősek világnapja alkalmából gondoljuk végig, hogy milyen jövőre számíthatunk.  


A neves szakértők már 2030-ra a nyugdíjrendszer várható összeomlásáról beszélnek. Addig, a járulékfizetők itt hagynak minket, mert külföldre mennek?  Ezt a problémát kezelni kell.


Közös a generációk felelőssége egymásért. Nemcsak a családoké, hanem az államé is. Nem hagyhatjuk az időseket cserben! A nyugdíjasok átlag 36 év alatt befizetett járulékát nem a családok, hanem a magyar állam vágta zsebre. A családok - még tovább - nem terhelhetők a szülőtartással is.


Most az Idősek Világnapján üzenjünk a nyugdíjasoknak: „Fontos, hogy 2018-ban minél több nyugdíjas éljen a szavazati jogával”.